inloggen  |  aanmelden

Zwolle neemt eerste fietsrotonde van Nederland in gebruik

Gepubliceerd op: 4 September 2013

De gemeente Zwolle heeft een primeur met de eerste fietsrotonde van Nederland. De rotonde moet de doorstroming voor fietsers verbeteren. De eerste ervaringen zijn positief.

 

De gemeente Zwolle bedacht de fietsrotonde als oplossing voor het oponthoud dat fietsers ervaren op kruispunten van auto- en fietsverkeer. Op de binnenring die Zwolle creëerde op zo’n belangrijke kruising, kunnen auto’s niet rondrijden, fietsers wel. De hoofdfietsroute, gevormd door een autoluwe fietsstraat, krijgt voorrang op de rotonde. Het moet de doorstroming van het fietsverkeer aanzienlijk verbeteren. Tot nu toe moesten fietsers op het betreffende kruispunt voorrang verlenen aan auto’s. Dat leidde tot oponthoud en onveilige situaties. In de nieuwe situatie moeten auto’s voorrang verlenen aan fietsers en fietsers onderling ook. De eerste dagen na de ingebruikname van deze allereerste fietsronde, hielden verkeersregelaars nog een oogje in het zeil. Zo konden de weggebruikers langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Er staat nu nog wel een bord dat de verplichte rijrichting aangeeft, maar mogelijk wordt ook dat op termijn overbodig. De gemeente onderzoekt nu hoe weggebruikers de nieuwe verkeerssituatie ervaren en of het misschien voor automobilisten tot oponthoud leidt.


Om de ervaringen van bewoners en ondernemers te peilen, is de gemeente Zwolle een speciale facebook-pagina begonnen, waar mensen hun reacties op kwijt kunnen. Ook is er camera-onderzoek ingesteld en kijkt men naar het aantal ongevallen. Andere gemeenten tonen al interesse in de nieuwe fietsrotonde. De informatie uit het onderzoek in Zwolle kan bijdragen aan de besluitvorming in andere gemeenten.

 

Bron: verkeerskunde.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...