inloggen  |  aanmelden

Zuinige lichtmasten op gelijkspanning bieden ook snel internet

Gepubliceerd op: 3 Oktober 2015

In de Groningse gemeente Vledderveen gaat een proef van start met openbare verlichting op gelijkspanning. Daarmee kan de gemeente energie besparen maar ook zorgen voor sneller internet voor de bewoners. De proef wordt uitgevoerd door netbeheerder Enexis.

Openbare verlichting werkt bijna overal op wisselspanning. Bij wisselstroom wisselt de richting van de stroom in een kabel of apparaat steeds van richting. In ons elektriciteitsnetwerk gebeurt dat wel 50 keer per seconde. Lampen gaan zo 100 keer per seconde aan en uit, zo snel dat het niet zichtbaar is. Bij gelijkstroom gaat de stroom steeds dezelfde kant op, door die continuïteit is er minder energie nodig om een lamp of een ander apparaat te voeden. Veel moderne apparaten, zoals opladers en led-verlichting werken op gelijkstroom. Meestal via transformators. Enexis wil in Vledderveen de openbare verlichting geschikt maken voor gelijkspanning, zonder de inzet van transformators. Want die gebruiken ook weer energie en verkorten de levensduur van lichtsystemen. Directe gelijkspanning wordt al succesvol toegepast in diverse tuinbouwgebieden.
De straatlantaarns in het buitengebied gaan op deze manier aanzienlijk minder energie verbruiken. Tegelijkertijd kunnen ze door de constante spanning elektrische signalen versturen. Via de lichtmasten kunnen boerenbedrijven in het buitengebied straks gebruik maken van internet met een snelheid van 50 megabyte per seconde. Zo biedt dit systeem een uitkomst voor de plattelandsgebieden die door hoge kosten geen glasvezel krijgen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...