inloggen  |  aanmelden

Zuid-Hollandse gemeenten maken werk van verduurzaming

Gepubliceerd op: 24 Juli 2014

Zuid-Hollandse gemeenten zijn van plan de komende jaren flink te investeren in verduurzaming. Naast investeringen in het energiezuiniger maken van bestaande woningen, willen veel gemeenten ook fondsen oprichten en andere stimuleringsmaatregelen nemen. Dat blijkt uit een analyse van Bouwend Nederland regio Randstad Zuid.
 

Bouwend Nederland komt tot deze conclusie na het bestuderen van de bestuursakkoorden van Zuid-Hollandse gemeenten. Daaruit is op te maken dat het overgrote deel van die gemeenten zwaar inzet op verduurzaming. Veel geld gaat naar het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Maar een groot deel van de gemeenten gaat veel verder dan dat. Zo wil Nieuwkoop met andere overheden een fonds oprichten dat particulieren steunt in het vervangen van asbestdaken door asbestdaken met zonnepanelen. In Den Haag komt een revolverend fonds voor duurzame initiatieven. Alphen aan den Rijn roept een duurzaamheidsfonds in het leven dat het sluiten van Green Deals in de gemeente moet stimuleren. Hendrik Ido Ambacht gaat eco-premies uitreiken voor het verduurzamen van met name bestaande gebouwen en Bodegraven-Reeuwijk  gaat via het grondbeleid energieneutrale woningen stimuleren. Leiden richt een platform op om investeringen in duurzaamheid te bevorderen. Rotterdam intensiveert het stedelijke energiebesparingsprogramma voor bestaande woningen, winkels, kantoren en scholen. Ook kondigen veel gemeenten onderzoeken aan naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met verduurzaming. Zoals energieneutraal bouwen, het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke daken, de opwekking van duurzame energie en de mogelijkheden van duurzaamheidsleningen.
 
Volgens Bouwend Nederland is het positief dat gemeenten de duurzaamheidsopgave zo serieus
Nemen. Onder de noemer ‘Kleur uw gemeente groen’ werkt Bouwend Nederland samen met andere partijen om het aanbod voor verduurzaming te organiseren. Bouwend Nederland ondersteunt gemeenten ook op andere vlakken bij het realiseren van de doelstellingen.
 
Bron: bouwendnederland.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregisterStruyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...