inloggen  |  aanmelden

Zij-resonatoren verminderen lawaai van autobanden op wegdek

Gepubliceerd op: 13 December 2011

De Twentse onderzoeker Ysbrand Wijnant heeft een belangrijke innovatieprijs gewonnen met de oplossing voor een berucht geluidsprobleem: autobanden op het wegdek. Zijn oplossing bestaat uit het plaatsen van zij-resonatoren langs het wegdek. Een proef in de gemeente Enschede bewees het positieve effect.

Wijnant is docent aan het Universiteit in Twente. Zijn onderzoek met het geluidsverminderende effect van zij-resonatoren – of diffractoren - begon in het laboratorium. Na een aantal geslaagde proeven, deed de onderzoeker praktijktesten in de gemeente Enschede. In het buitengebied van de stad plaatste Wijnant in samenwerking met de gemeente een stelsel van evenwijdig aan elkaar lopende sleuven langs het wegdek. Dit resulteerde in een reductie van het geluid langs die weg met 2 tot 3 decibel. De jury van de Nationale Geluid- en Trillingen Innovatieprijs wees de uitvinding van Wijnant aan als het Beste Wilde Idee van 2011. Volgens de juryleden past de oplossing van Wijant goed bij de huidige ontwikkeling van geluidproductieplafonds.

Bron: Engineersonline.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterBinnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...