inloggen  |  aanmelden

Zeewolde teruggefloten voor eigen verkeersregels

Gepubliceerd op: 31 Mei 2012

De gemeente Zeewolde is door Veilig Verkeer Nederland op de vingers getikt voor het autonoom willen veranderen van landelijk geldende verkeersregels. Zeewolde koos er onlangs voor om fietsers op alle kruisingen voorrang te laten verlenen aan gemotoriseerd verkeer.

 

De gemeente Zeewolde maakte zich zorgen om het aantal ongevallen dat in het dorp plaatsvond op kruisingen waar fietsers en auto’s elkaar tegenkomen. Daar waar fietspaden kruisen met autowegen, moeten automobilisten in veel gevallen voorrang verlenen aan fietsers. Omdat dat in de praktijk niet altijd goed gaat, met ongevallen tot gevolg, besloot de gemeente de landelijke verkeersregel aan haar laars te lappen. De gemeente paste de voorrangsregels binnen de gemeentegrenzen zodanig aan dat fietsers in alle gevallen voorrang moesten gaan verlenen aan auto’s op kruisingen van fietspaden en autowegen. Op veel kruisingen was de belijning daar al aan aangepast.

 

Een inwoner van de gemeente trok dit autonome besluit in twijfel en raadpleegde Veilig Verkeer Nederland (VVN). Deze instantie liet weten dat  de gemeente Zeewolde dit niet had mogen doen. Hoewel gemeenten autonoom zijn in hun verkeersbeleid, hebben ze zich wel aan landelijk geldende verkeersregels te houden, zo oordeelt VVN. Zeewolde moet de eigen regel dus afschaffen en VVN stelt de gemeente voor om in plaats daarvan meer borden te plaatsen om te wijzen op de geldende voorrangsregels.

 

Bron: Verkeerskunde


Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...