inloggen  |  aanmelden

Wildgroei bouwleges is VEH doorn in oog

Gepubliceerd op: 12 Augustus 2011

Opnieuw zijn de bouwleges, de tarieven voor een bouwvergunning, verhoogd en verschillen de kosten per gemeente. Zo kost in Leiden een kleine bouwvergunning 35 euro, terwijl Lopik voor dezelfde vergunning 841 euro rekent.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht de tarieven en pleit nu opnieuw voor een wettelijk maximumtarief voor bouwleges. Ook zou het kabinet nu moeten ingrijpen met een verplicht rekenmodel en verplichte transparantie. De VEH bracht de resultaten vrijdag naar buiten.

Gemiddeld genomen zijn de tarieven voor kleine verbouwingen met 1,7 procent gestegen, terwijl voor middelgrote verbouwingen de stijging 2,7 procent bedraagt. Nieuwbouwwoningen kennen daarentegen „een opvallende stijging van 3,8 procent, ruim boven de inflatie”.

Ieder jaar laat Vereniging Eigen Huis door Bouwleges.nl de tarieven voor bouwvergunningen onderzoeken voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000 euro, een uitbouw van 45.500 euro en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro.

Per categorie zijn er grote stijgers en dalers. Lansingerland is in alle onderzochte categorieën de sterkste stijger en staat hiermee met alle bouwwerken in de top 10 van duurste gemeenten. Zo is het tarief voor een dakkapel daar met bijna 300 procent gestegen en betaalt de burger voor de aanvraag van een nieuwbouwwoning 150 procent meer dan vorig jaar.

Bron: de Telegraaf


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...