inloggen  |  aanmelden

Werken aan schonere steden door gedragsbe

Gepubliceerd op: 5 Oktober 2011

Gemeenten proberen burgers op steeds originelere wijze te verleiden om mee te werken aan een schone stad. Rotterdam is daarin een voorloper, zo stellen Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon.  De stad zet bijvoorbeeld wijkconciërges en jonge schoonambassadeurs in om op aanstekelijke wijze te werken aan het schoon houden van de omgeving.  

 

Straatbevuiling is aanstekelijk, maar dat is ook het schoon houden daarvan. Geef het goede voorbeeld en de omgeving volgt in goed gedrag.  Nu gemeenten hun praktische maatregelen – zoals het plaatsen van prullenbakken - hebben uitgeput, grijpen ze steeds vaker naar originele manieren van gedragsverandering middels allerlei experimenten. Zo kun je in Deventer lid worden van de Schoon Familie. Dat betekent dat je als 'familielid' regelmatig iets doet om je eigen woonomgeving schoon te houden. In Vlissingen promoten ambassadeurs de schone stad. In Rotterdam kreeg het publiek de afgelopen jaren steeds meer waardering voor de 'blinkende' binnenstad.

 

Meer prullenbakken en nieuwe manieren van gedragsbeïnvloeding hebben in 10 jaar tijd geleid tot een aanzienlijke verbetering van het straatbeeld. De Stichting Nederland Schoon geeft dat vandaag een rapportcijfer van 7,7, terwijl dat 10 jaar geleden nog een magere 6,2 was.

Bron: De Telegraaf


Een greep uit ons leveranciersregister
Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...