inloggen  |  aanmelden

Wegen en groen inzetten voor opvang overtollig regenwater

Gepubliceerd op: 10 Augustus 2012

Omdat het riool extreme regenval soms niet aan kan, zou het goed zijn om wegen en groen in te zetten voor de opvang van overtallig regenwater. Dat stelt Stichting Rioned. Door de toename van extreme regenbuien, zullen gebouwen met wateroverlast te maken krijgen als oplossingen uitblijven.

 

Het Nederlandse rioolsysteem kan per uur ongeveer 200 emmers water per persoon verwerken. Dat houdt in dat vrijwel alle normale buien direct in het riool verdwijnen. Bij kortdurende extreme buien echter, zoals de afgelopen tijd het geval was, kan het rioleringsnetwerk het water niet altijd meteen opnemen. Dan staat er even water op straat. Soms leidt dat tot wateroverlast bij woningen en gebouwen. Door de klimaatverandering zal dat steeds vaker voorkomen. Een gedeeltelijke oplossing kan zijn om de rioleringcapaciteit te vergroten, maar dat gebeurt alleen bij vervanging van bestaande rioolvoorzieningen. Aanvullend is het mogelijk om maatregelen te nemen zodat het overtollige regenwater wordt opgevangen op wegen en in groenstroken, stelt Rioned. Eigenaren en gemeenten kunnen op die manier de schade van wateroverlast beperken.

 

Het benutten van wegen en groen om water korte tijd op te slaan is volgens Rioned een effectieve en betaalbare maatregel tegen wateroverlast. Zo kunnen wegen verdiept worden en ook het vergroenen in plaats van verstenen van zowel openbare als particuliere ruimte kan een belangrijke bijdrage leveren.

 

Bron: Stichting Rioned

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...