inloggen  |  aanmelden

Watertegels - 2e Rioned Innovatieprijs

Gepubliceerd op: 19 Februari 2015

De innovatieve wijze van hemelwater afkoppelen via watertegels is 2e geworden tijdens de uitreiking van de Rioned Innovatieprijs 2015.

In de openbare ruimte wordt al jaren afgekoppeld of, in nieuwe wijken, niet meer aangekoppeld. Veel gemeenten hebben in hun beleid opgenomen dat afgekoppeld hemelwater zichtbaar bovengronds moet worden afgevoerd. Bij nieuwe projecten bleek steeds weer dat projectontwikkelaars zichtbaar bovengronds afvoeren niet als kans zien maar als noodzakelijk kwaad. Het gevolg is een saai ontwerp voor de openbare ruimte.

Afkoppelen hemelwater - hoe het anders kan
Voor de nieuwe wijk “Het Leeuwse Veld” in Beneden-Leeuwen hebben de gemeente, projectontwikkelaar en Struyk Verwo Infra samengewerkt om de bovengrondse afvoer op een efficiënte, betaalbare én fraaie manier vorm te geven.
Elke regenpijp wordt op een speciaal ontworpen “waterspuwer” aangesloten. Als het regent stroomt het regenwater uit deze spuwer op het trottoir. Het systeem werkt op basis van de wet van de communicerende vaten. Eenmaal op het trottoir stroomt het regenwater verder via speciale betonnen watertegels. Speels vormgegeven trottoirtegels met kronkelige gootjes. Door deze gootjes stroomt het water naar de straat of put. Door de speelse vormgeving worden de buurtkinderen aangetrokken om met het water te spelen.

Voordelen watertegels bij afkoppelen hemelwater
  • Perfect passend in standaard trottoir
    De tegels passen qua maatvorming en structuur bij de normale trottoirtegel. De watertegels zijn net zo stroef en het water blijft er niet extra lang op staan.
  • Educatieve functie
    Met het gebruik van watertegels bij het afkoppelen wordt de route van het hemelwater zichtbaar, leuk en educatief. Kinderen worden uitgedaagd om met het water te spelen. Wijkbewoners zien op een leuke manier de weg die het hemelwater aflegt, dit draagt bij aan bewustwording.
  • Gecontroleerde veiligheid
    Door de kleine gootjes wordt het water heel gericht de gewenste kant op gestuurd. Als het trottoir na een regenbui al droog is, stroomt het laatste water precies door de gootjes. Indien het vriest, ontstaan er geconcentreerde ijsbaantjes die geen gevaar op uitglijden veroorzaken.
De watertegels zijn goed overrijdbaar met een rolstoel. Ze zijn goedgekeurd door het platform gehandicapten.
 
Bekijk de video: demo watertegels
 
Ga naar de productinformatie

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...