inloggen  |  aanmelden

Warmte uit afval in twee Nijmeegse wijken

Gepubliceerd op: 11 Juli 2012

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt wordt de ‘kachel’ van twee Nijmeegse wijken. De restwarmte van de afvalenergiecentrale gaat de bestaande en nieuwe woningen in de wijken Waalfront en Waalsprong duurzaam verwarmen. Het warmtenet is later uit te breiden in de stad en de regio.

 

Daartoe hebben de gemeente Nijmegen, netwerkbedrijf Alliander, provincie Gelderland, Nuon en ARN deze week een overeenkomst gesloten. De restwarmte die over is na de elektriciteitswinning uit afvalverbranding bij ARN, gaat straks het water verwarmen dat via een gesloten en geïsoleerd leidingensysteem tussen ARN en de woonwijken loopt. Het warme water wordt ingezet voor verwarming van de woningen en de warmwatervoorziening. De verbinding van de centrale met alle bestaande en nieuwe huizen in de twee woonwijken zal naar verwachting in 2015 gereed zijn.

 

Het nieuwe warmtenet levert tot 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is dan ook een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Nijmegen om in 2045 een energieneutrale stad te zijn.


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...