inloggen  |  aanmelden

Wageningen krijgt 50 meter verwarmd fietspad

Gepubliceerd op: 2 Januari 2014

De gemeente Wageningen dient als proeftuin voor het uittesten van verwarmde fietspaden. De komende drie jaar wordt er gekeken naar de ervaringen met een vorstvrij fietspad van 50 meter lang. Hetzelfde stuk fietspad krijgt binnenkort ook lichtgevende wegmarkering.
 

Op het experimentele fietspad wordt de bestaande bestrating vervangen door speciale betonnen platen die verwarmd kunnen worden. Dit gebeurt door warmte-koude opslag en zonne-energie, dus geheel klimaat neutraal. De komende 3 jaar volgen Easypath Nederland en TU Delft de ervaringen en resultaten van de proef. Door het fietspad te verwarmen bij extreme kou, zal het pad niet bevriezen, is strooien niet nodig en is het er voor fietsers een stuk veiliger dan op de gangbare, glibberige paden. Het voordeel van het niet hoeven strooien is vooral in kwetsbare natuurgebieden groot. Het strooizout kan daar flinke schade aanrichten. De betonnen platen zijn onderhoudsvrij en 100% recyclebaar. De proef zal drie jaar duren.
Later deze maand zal op hetzelfde fietspad in Wageningen ook een proef van start met de ‘Glow in the dark’ wegmarkering. Deze lichtgevende wegmarkering – middels een speciale verfsubstantie die zichzelf oplaadt bij daglicht en ’s nachts licht geeft - maakt de route voor fietsers duidelijker en veiliger. Vooral in gebieden waar openbare verlichting ontbreekt, lijkt dit een uitstekende oplossing te zijn.
 
Bron: fietsberaad.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...