inloggen  |  aanmelden

VVN: Te veel overbodige verkeersborden in het straatbeeld

Gepubliceerd op: 7 Mei 2013

Leveranciers van verkeersborden smeren gemeentes allerlei overbodige borden aan, waardoor het er op straat niet duidelijker of veiliger op wordt voor de weggebruiker. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland. De organisatie vindt dat gemeenten kritischer moeten zijn bij de aanschaf van verkeersborden.

 

Er zijn volgens VVN ontzettend veel overbodige verkeersborden in omloop. Het gaat veelal om onderborden. Er staan teksten op die niets toevoegen aan wat er al op het hoofdbord staat of die juist verwarring scheppen, zo zegt de organisatie. Toch nemen gemeentes ze af van de leveranciers en zorgen ze in het straatbeeld voor een oerwoud aan aanwijzingen en verboden die alleen maar tot onduidelijkheid en zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. VVN verwijst bijvoorbeeld naar onderborden die in combinatie met de blauwe parkeerborden worden geplaatst en waarop staat: ‘in de vakken’. Dat is overbodige informatie, die er zelfs op zou kunnen duiden dat het bij parkeerborden zonder dit onderbord wel geoorloofd zou zijn om buiten de vakken te parkeren. Of het onderbord met de tekst ‘geldt ook in de bermen’ onder het bord dat aangeeft dat je niet langs de weg mag parkeren. VVN vindt het allemaal overbodig en uiterst verwarrend.

 

Volgens VVN laten te veel gemeentes zich overhalen door de commerciële verkooppraatjes van de leveranciers en onderzoeken ze onvoldoende of de borden wel echt nodig zijn of iets toevoegen. De organisaties roept gemeenten op om kritischer te zijn in hun aankoopbeleid. Niet alleen verspillen ze met de veelheid aan borden belastinggeld, ook veroorzaken ze onveilige situaties.

 

Bron: bnr.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...