inloggen  |  aanmelden

Voorzorg tegen diefstal bronzen beelden in openbare ruimte

Gepubliceerd op: 5 Maart 2014

Om niet ten prooi te vallen aan brons-dieven, halen veel gemeenten hun bronzen beelden weg uit de openbare ruimte. Het aantal diefstallen van bronzen beelden neemt toe en zo ook de voorzorgsmaatregelen. Hoe lang en waar ze ‘verstopt’ moeten worden, is vaak onduidelijk.
 

Diefstallen waarbij men het gemunt heeft op brons of koper nemen hals over kop toe. Dieven schromen niet om zelfs complete bronzen beelden van straat te halen. Het brons levert hen een flinke duit op bij de verkoop. Uit angst voor diefstal, halen diverse gemeenten nu hun bronzen beelden weg van pleinen, straten en parken. Ze zetten ze tijdelijk in beveiligde, overdekte ruimten. Sommige gemeenten grijpen de stalling aan om de beelden te voorzien van beveiliging voor ze weer naar buiten gaan. Enschede haalde deze week bijvoorbeeld 32 van de 40 bronzen beelden in de stad weg. De overige kunstwerken zijn te groot of zijn ingemetseld, waardoor ze niet verwijderd kunnen worden. De gemeente gaat de binnen gehaalde beelden voorzien van beveiliging om ze over twee maanden weer terug op hun plek te zetten. Aanleiding voor deze maatregel vormen de recente diefstallen in de regio.
 
Het Gelderse Druten koos voor een andere strategie. Een belangrijk bronzen beeld werd van de straat gehaald en in de kamer van de burgemeester gezet. Op de plaats van het bronzen origineel staat nu een nepbeeld. In de gemeente Berkelland zijn alle beelden naar binnen gehaald om te voorkomen dat ze gestolen worden. Het gaat om ongeveer dertig beelden. Wat daar met de beelden gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De gemeente vond het belangrijk om de beelden in elk geval alvast veilig te stellen.
 
Bron: binnenlandsbestuur.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...