inloggen  |  aanmelden

Voertuigen zonder bestuurder aan boord binnenkort binnen gemeentegrenzen

Gepubliceerd op: 2 Maart 2017

Gemeenten in Nederland kunnen binnen afzienbare tijd te maken krijgen met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. Het kabinet heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met een wetsvoorstel dat experimenten met voertuigen zonder bestuurder aan boord mogelijk maakt. Met het wetsvoorstel Experimenteerwet zelfrijdende auto zorgt de minister ervoor dat fabrikanten meer mogelijkheden krijgen om te testen met zelfrijdend vervoer, doordat wettelijke barrières verdwijnen.

Minister Schultz: “Hiermee zetten we in Nederland weer een mooie stap naar de introductie van zelfrijdende voertuigen. We hebben hier de ideale combinatie van een goede, slimme infrastructuur, slimme onderzoekers en een innovatief hightechbedrijfsleven. Samen kunnen we de kansen pakken om mobiliteitsoplossingen voor de toekomst werkelijkheid te maken.”

Voordelen autonoom vervoer
Door de verruiming van de wettelijke mogelijkheden kunnen in Nederland ook verdergaande testen met autonoom vervoer plaatsvinden. Zelfrijdende voertuigen kunnen veel betekenen voor de mobiliteit: ze kunnen dichter op elkaar rijden, waardoor de wegcapaciteit beter benut wordt. Omdat de voertuigen met elkaar kunnen communiceren, zal het verkeer ook vlotter doorstromen. Het verkeer wordt ook veiliger: momenteel is bij zo’n 90% van de ongevallen in het verkeer sprake van een menselijke fout. Daarnaast zijn zelfrijdende voertuigen zuiniger in het gebruik en dus beter voor de portemonnee en het milieu.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...