inloggen  |  aanmelden

VNG wil snel overleg met Plasterk over misbruik Wob

Gepubliceerd op: 24 Februari 2016

Misbruik van de Wob leidt bij gemeenten tot een onnodige en in omvang nog toenemende kostenpost. De kosten lopen in de tientallen miljoenen euro's. Het ontbreekt de overheid én de rechterlijke macht aan afdoende mogelijkheden om misbruik van de Wob een halt toe te roepen. VNG wil zo snel mogelijk overleg met minister Plasterk (BZK) over de situatie.

Ten einde misbruik van de Wob te voorkomen, diende minister Plasterk een wetswijziging in waarin de dwangsomregeling van de Wob wordt losgekoppeld. De VNG is voorstander van snelle invoering van de wet. Echter de behandeling hiervan is door de Tweede Kamer voorlopig opgeschort.
 
Op termijn is modernisering van de Wob noodzakelijk, meent VNG, actieve openbaarmaking moet de norm worden. En gemeenten kunnen de afhandeling van Wob-verzoeken verder professionaliseren en de archivering van documenten verbeteren. Maar op dit moment is snelle afhandeling van het wetsontwerp tot aanpassing van de Wob de meest efficiënte manier om misbruik tegen te gaan.
 
Bron: VNG.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...