inloggen  |  aanmelden

Vier afvalbakken om meer te recyclen

Gepubliceerd op: 25 Mei 2012

Om meer te kunnen recyclen, zou de overheid dat beter moeten faciliteren en daarnaast huishoudens, bedrijven en gemeenten moeten belonen en afrekenen op hun gedrag.

 

Tot die conclusie kwam de commissie die in opdracht van demissionair staatssecretaris Atsma van Milieu (CDA) de prestaties en mogelijkheden op het gebied van recycling onderzocht en daarover deze week een advies uitbracht. De commissie bestaat uit afvalspecialisten vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat huishoudens behoorlijk meer kunnen recyclen door hen van vier afvalbakken te voorzien. Naast een grijze en een groene, kan de toevoeging van een blauwe voor oud papier en een oranje voor plastic verpakkingen ervoor zorgen dat we tweederde van het huishoudelijk afval kunnen recyclen. Nu is dat nog maar de helft.

 

Daarnaast stelt de commissie voor om partijen en burgers af te rekenen op de hoeveelheid afval die ze produceren. Zo zouden gemeenten grondstofakkoorden kunnen afsluiten met bedrijven, waarbij bonussen gelden voor het verminderen van het restafval en boetes voor het niet nakomen van de afspraken. Ook kunnen gemeenten hun betreffende diensten verbeteren, bijvoorbeeld met beter geoutilleerde milieustraten en het aan huis ophalen van waardevol materiaal, evenals de communicatie over recyclen.

Bron: De Volkskrant

Een greep uit ons leveranciersregisterTBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...