inloggen  |  aanmelden

Vialis ontwikkelt fietsmaatregelen voor gemeenten

Gepubliceerd op: 20 Februari 2017

Vialis ontwikkelt verschillende maatregelen om het fietsverkeer in meerdere gemeenten beter te regelen. Zo heeft de organisatie de afgelopen tijd voor onder andere de gemeente Leiden, ’s-Hertogenbosch en Haarlem projecten ontwikkelt om de doorstroom van fietsers te bevorderen.

Mooie innovaties komen vaak voort uit persoonlijke frustraties, het leidt tot de overtuiging dat het beter en vaak dus anders kan. Zo ook bij commercieel verkeerskundige Zeger Schavemaker van Vialis. “Op de fiets ergerde ik mij aan het feit dat ik niet weet of ik op mijn trappers moest staan om het groene licht te halen of dat ik rustig kon uitrijden omdat het licht toch op rood zou gaan”.

Langegracht-Klokpoort Leiden
Schavemaker: “Een aantal jaar geleden hebben wij samen met de gemeente Enschede ‘volggroen’ geprogrammeerd en uitgeprobeerd. Volggroen is een maatregel om fietsers comfortabel op een groen verkeerslicht af te laten rijden. De eerste ervaringen waren goed, al waren er nog wat verbeterpuntjes.”

Volggroen
Samen met de gemeente Leiden en Van Gelder heeft Vialis op de kruising Langegracht-Klokpoort in Leiden onlangs ook dit volggroen aangebracht. In Leiden liggen de heldere Philips led-lichtjes om de 2,5 meter geïntegreerd in de natuurstenen band langs het fietspad. Ze springen aan zodra een fietser de lussen op afstand passeert en het groene licht kan halen. Door het aflopen van de led-lichtjes weet de fietser ook hoe hard hij moet fietsen. Volggroen is daarmee een ideale comfortmaatregel voor fietsers. Er volgt nog een onderzoek naar de beleving van fietsers van volggroen.

Fietsdetectieconfiguratie
In opdracht van de gemeente Leiden deed Vialis ook onderzoek naar de ideale detectieconfiguratie voor fietsers. Vialis zocht naar verbeterde detectie van rijdende en stilstaande fietsers, de richting van de fietsers en de snelheid van de fietsers. Het doel van het onderzoek is om de afwikkeling van fietsers te optimaliseren en daarmee de doorstroming te bevorderen.


Veilig oversteken
Binnen de gemeente 's-Hertogenbosch is Vialis verder gegaan met deze fietsconfiguraties. Op een kruising, waar grote groepen schoolgaande fietsers oversteken, is het met behulp van de vernieuwde, zogeheten lusconfiguratie en een applicatie mogelijk om het groene licht langer vast te houden. Daardoor kan de gemeente deze fietsers nu wel allemaal een veilige oversteek aanbieden. In de rustigere uren bewijzen de zogenoemde verweglussen - die snelheid meten - hun waarde. Fietsers benutten hierbij de groen- en geelfase van het stoplicht, wat leidt tot kortere wachttijden voor het overige verkeer.

Fietsopstelruimte extra breed
Bij de reconstructie van het Kennemerplein in de gemeente Haarlem heeft Vialis geadviseerd over de inrichting van deze kruising. Een van de grote uitdagingen zijn de vele fietsers die vanaf Haarlem Noord naar het centrum fietsen over de Kruisweg. Vanwege de groene golf zijn de groentijden van de fietsers beperkt. Vialis adviseerde een extra brede fietsopstelstrook waardoor meerdere fietsers zich naast elkaar kunnen opstellen en de capaciteit vergroot wordt.

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...