inloggen  |  aanmelden

Verschillen in bouwleges nog steeds groot en onvergelijkbaar

Gepubliceerd op: 15 Mei 2017

Uit landelijk onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de hoogte van bouwleges bij Nederlandse gemeenten erg uiteenlopen en onvergelijkbaar zijn. Een gemeentelijke bouwvergunning voor een kleine woningverbouwing ter waarde van 10.000 euro kost in Veenendaal 918 euro, terwijl Capelle aan den IJssel 168 euro rekent. Leiden heeft met 39 euro al jaren de laagste leges van Nederland.

Grootste stijger, zo blijkt uit het onderzoek, is Alphen aan den Rijn waar de leges voor een kleine verbouwing dit jaar maar liefst 147% omhoog gingen, van 92 naar 226 euro. Bouwleges worden ook berekend bij de bouw van nieuwbouwwoningen. Voor een woning met een bouwsom van 130.000 euro schieten de leges in Venlo dit jaar van 1.960 naar 3.400 euro, een verhoging van maar liefst 73%. Ook de gemeenten Opmeer, Deventer, Pekela en Ermelo verhogen de leges met 36% tot wel 47%. Het duurst is de gemeente Haren met 6.756 euro terwijl de gemeente Hoorn met 1.460 euro de laagste bouwleges heeft. De enorme verschillen voor hetzelfde soort vergunning zijn huiseigenaren al vele jaren een doorn in het oog.
 
Kosten goed onderbouwen
Vanaf 2017 zijn gemeenten verplicht om de kosten die zij toerekenen aan leges duidelijk te onderbouwen. "Gemeenten moeten aangeven welk werk ze doen voor de vergunningverlening, wat dat kost en hoeveel ze daarvan bij de burger in rekening brengen." zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. De vereniging vraagt aan minister Plasterk om bovendien het model voor uniforme kostenverantwoording van de VNG aan gemeenten voor te schrijven. Gemeenten gaan nu op heel verschillende manieren om met het verantwoorden van de gemaakte kosten.
 
Gemiddelde stijging beperkt
Bouwkostenbureau IGG Bouweconomie onderzocht op verzoek van Vereniging Eigen Huis de prijs van bouwvergunningen. In alle 390 gemeenten is gevraagd naar de vergunningskosten voor een eenvoudige verbouwing van 10.000 euro en voor de bouw van een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 130.000 euro. Een vergunning voor een kleine verbouwing kost gemiddeld 362 euro, voor de bouw van een nieuwbouwwoning is dit 3.712 euro. Landelijk gezien stijgen de kosten voor een kleine bouwvergunningen met gemiddeld 1,9% en voor een nieuwbouwwoning met 0,6%.
 
Ook dalende bouwleges
Er zijn ook gemeenten waar de leges voor een bouwvergunning dalen. Voor een kleine bouwvergunning dalen de kosten in Son en Breugel, Heerenveen, Rotterdam en Rheden met 20% of meer. In Eindhoven, Hoorn, Heerenveen en Baarn dalen de kosten van een bouwvergunning voor een nieuwbouwwoning met 30% of meer. Voor inwoners van Eindhoven is dat een halvering van 7.740 euro naar 3.773 euro. Een volledige lijst van alle gemeenten staat op www.eigenhuis.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...