inloggen  |  aanmelden

Verhagen: gemeenten staan groei bouw in de weg

Gepubliceerd op: 4 December 2013

Nederlandse gemeenten staan de groei in de bouw in de weg doordat ze extra eisen stellen aan startersleningen en de grondprijs hoog houden. Dat zei Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in een interview met NUzakelijk.
 

Volgens Verhagen krijgen burgers soms alleen een starterslening als men er een woning mee koopt op grond waar de gemeente vanaf wil of als men al in die gemeente woont. Gemeenten zouden met die extra voorwaarden de bouwmarkt beperken en dus remmen. Nu het Rijk extra geld beschikbaar stelt voor startersleningen, zou de bouw juist een boost moeten krijgen. Maar als gemeenten hindernissen gaan opwerpen, schiet het Rijk het doel voorbij, meent de voorzitter van Bouwend Nederland. Verhagen stoort zich ook aan de starre opstelling van gemeenten als het gaat om grondprijzen. Terwijl de huizenprijzen de afgelopen tijd met 20% zijn gedaald, houden veel gemeenten vast aan hun grondprijzen van voor de crisis. Zo wordt het bouwen volgens Verhagen oneigenlijk duur gemaakt. Zijn kritiek was niet mals. "Als de gemeente ondernemer wil spelen en winst wil maken op zijn grond, moet je ook ondernemer zijn in slechte tijden en je verlies nemen. Dat hebben bedrijven ook gedaan," zei hij in het interview.
 
De bouw kan een aanjager zijn van de economie, maar met de huidige werkwijze van de gemeenten lijkt het juist een rem te worden, beweerde Verhagen. Zijn klachten betroffen naast de lokale overheden ook het Rijk. Zo zet de nieuwe verhuurdersheffing voor corporaties een rem op de bouwactiviteiten in dat segment. Ook heeft het Rijk er volgens voor Verhagen met de nieuwe hypotheek-regels een signaal naar de markt gegeven om geen woningen te kopen.
 
Bron: nuzakelijk.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...