inloggen  |  aanmelden

Veel winkels leven Oud-voor-nieuw regeling spaarlampen niet na

Gepubliceerd op: 2 Januari 2012

Volgens de Oud-voor nieuw regeling zijn winkeliers verplicht om bij de verkoop van spaarlampen de oude lamp van de consument in te nemen. Uit controles van VROM-inspectie blijkt echter dat veel winkels dit niet doen.

 

De Oud-voor-nieuw  regeling verplicht winkeliers om bij de verkoop van een elektrisch of elektronisch product een soortgelijk afgedankt product gratis in te nemen. Vooral supermarktketens en winkels met drogist- en huishoudelijke artikelen nemen het niet zo nauw met de inruilregeling, zo blijkt na een rondje mystery-shopping bij 165 winkels van 18 ketens. Slechts de helft van de winkeliers die voor het onderzoek werden bezocht, nam de aangeboden, kapotte spaarlamp in. Bouwmarkten en woonwinkels leven de Oud-voor-nieuw regeling meestal wel goed na.

Spaarlampen helpen mee om de CO2-uitstoot terug te brengen. De kapotte lampen horen niet in de vuilniscontainer, maar dienen apart te worden afgevoerd en verwerkt omdat zij een kleine hoeveelheid, kwik bevatten. Van die gescheiden inzameling komt nog weinig terecht. Volgens de stichting Wecycle - die namens de producenten en importeurs de inzameling en recycling organiseert - wordt één op de vier spaarlampen gescheiden ingezameld. Vaak komen de gescheiden ingezamelde spaarlampen op de gemeentelijke milieustraat terecht. Afgifte van kapotte spaarlampen bij de winkeliers die nieuwe spaarlampen verkopen,  is nog niet echt op gang gekomen.

 

Bron: Blik op Nieuws


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...