inloggen  |  aanmelden

Veel gemeenten doen dit jaar niet mee met Zoutloket

Gepubliceerd op: 6 December 2011

Ontevredenheid heeft veel gemeenten dit jaar doen bedanken voor het Zoutloket. Ze doen deze winter niet mee met de nationale ‘zoutpool’ voor noodsituaties. Ze zijn bang zelf tekort te komen terwijl andere gemeenten misschien hun zout verspillen. Vooral grote gemeenten haken af. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

 

Het Zoutloket treedt in werking als er onder extreme weersomstandigheden van langere duur regionale tekorten aan zout ontstaan. Alle deelnemende wegbeheerders brengen op dat moment hun zoutvoorraad onder bij Rijkswaterstaat, die het zout herverdeelt onder de belangrijkste behoeftigen. Zo moeten de belangrijkste wegen en calamiteitenroutes toegankelijk blijven. Afgelopen winter werd het zoutloket voor het eerst in werking gesteld. Toen hadden 300 van de ruim 400 gemeenten zich aangemeld. Rijkswaterstaat hoopte dit jaar op hetzelfde aantal of meer, maar bij sluiting van de aanmeldingstermijn vorige week, hadden zich slechts 176 gemeenten aangesloten. De gemeenten die hun zaken op orde hebben, willen hun zout niet meer inleveren voor wegbeheerders die het minder goed geregeld hebben. Veel van hen hebben dit jaar aanzienlijk meer zout ingeslagen en willen daar vrij over kunnen beschikken.

 

Esther de Graaf van Rijkswaterstaat zei tegen de NOS dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de gemeenten om te zorgen voor een goede gladheidbestrijding. "Het systeem is gebaseerd op het principe van solidariteit en van geven en nemen, maar het staat iedere wegbeheerder vrij om eigen maatregelen te nemen," aldus De Graaf.

 

Bron: NOS


Een greep uit ons leveranciersregister​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...