inloggen  |  aanmelden

Utrechtse gemeente en corporaties blijven investeren in stad

Gepubliceerd op: 23 Januari 2012

De gemeente Utrecht en de Utrechtse woningcorporaties blijven de komende vijf jaar fors investeren in de stad. Dat lieten ze vorige week zien in de presentatie ‘Bouwen aan de Stad’. Het accent zal vooral liggen op huisvesting van lagere inkomensgroepen, op duurzaamheid en de wijkaanpak, zo blijkt uit het gezamenlijke plan.

 

De samenwerkingsafspraken gaan uit van 6.000 nieuwbouwwoningen, 6.000 renovaties en het energiezuiniger maken van nog eens een flink aantal woningen. Met het totaalpakket willen de gemeente en de corporaties het gemiddelde kwaliteitspeil van de woningvoorraad in de stad verhogen. De nieuwe, opgeknapte en aangepaste woningen zijn door hun energiezuinigheid voordeliger qua energie- en dus woonlasten. Dat betekent dat huurders er jaarlijks minder geld aan kwijt zullen zijn.  

 

Daarnaast zetten partijen de sociale aanpak in de wijken waar de achterstanden het grootst zijn door. De corporaties garanderen dat er een grote voorraad betaalbare huurwoningen blijft, namelijk 44.000 stuks. De gemeente Utrecht, Bo-Ex, Mitros, Portaal, GroenWest en de SSH werken samen om deze ambities te realiseren. En dat in een tijd die economisch gezien zeer onzeker is. De Utrechtse corporaties vinden het belangrijk te blijven bouwen, ondanks de financiële crisis, om zo de aanhoudende wachtlijsten te verkleinen. Tegenvaller bij deze plannen is het voornemen van het kabinet om vanaf 2014 verhuurders mee te laten betalen aan de huurtoeslag. Dat kan per corporatie oplopen tot vele miljoenen per jaar. Om dat geld op te kunnen brengen, zullen de corporaties ergens anders op moeten besparen.

 

Bron: Nationale Bouwgids


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...