inloggen  |  aanmelden

Utrecht wil ‘vuile’ bestelauto’s én personenauto’s weren

Gepubliceerd op: 10 Oktober 2013

De gemeente Utrecht gaat een milieuzone invoeren voor bestelverkeer. Eind 2014 zullen alleen bestelbusjes voor goederenvervoer met een Euroklasse 4 of hoger de milieuzone in mogen. De gemeente overweegt zelfs om ook de meest vervuilende personenauto’s te gaan weren.
 

Utrecht zet breed in op verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Niet alleen om aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, ook om de gezondheid en het leefklimaat te bevorderen. Onderdeel van het maatregelenpakket om de uitstoot van schadelijke stoffen tegen te gaan, is het instellen van een milieuzone voor bestelverkeer. Sinds juli van dit jaar is het vrachtverkeer al aan banden gelegd. Vanaf volgend jaar gelden dezelfde restricties voor bestelvoertuigen. Er wordt nog nagedacht over een regeling van ontheffingen en compensatie. Door de grootste vervuilers aan te pakken, kan Utrecht een flinke slag slaan in het verbeteren van de luchtkwaliteit. De gemeente wil echter nog verder gaan, en ook de meest vervuilende personenauto’s uit de stad weren. Als dat doorgaat, zal Utrecht de eerste gemeente zijn die een milieuzone voor personenauto’s instelt. De gemeente zal deze maatregel ondersteunen met financiële compensaties en subsidieregelingen voor een vervangen van vuile door schone auto’s. Burgers werken aan een aanvraag voor een referendum rond dit onderwerp.
 
Onderzoek heeft aangetoond dat maatregelen gericht van schonere motorvoertuigen een belangrijke bijdrage leveren aan het tijdig voldoen aan de Europese luchtkwaliteitnormen. Zowel Utrecht als andere grote steden zullen snel actie moeten ondernemen om de Europese deadline op dat gebied te halen. De concentraties van vervuilende stoffen zijn er nog altijd veel te hoog.
 
Bron: gemeente.nu
 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...