inloggen  |  aanmelden

Utrecht wil 10.000 elektrische auto's in 2020

Gepubliceerd op: 2 Juni 2015

Utrecht zet de komende vier jaar in op elektrisch vervoer. Dat wordt zichtbaar in alle vormen van mobiliteit: OV (bussen), e-scooters, e-bikes, stadsdistributie, auto's en vaartuigen. De stad wil dat in 2020 10.000 elektrische auto's hun weg vinden. Dit moet bijdragen aan de doelstelling van het rijk om in 2020 200.000 elektrische auto's op de weg te hebben.

Wethouder duurzaamheid en verkeer Lot van Hooijdonk ziet een centrale rol voor Utrecht in de verdere ontwikkeling van elektrisch vervoer. “We streven naar het hoogste aantal elektrische voertuigen per inwoner in Nederland. Om deze groei mogelijk te maken wordt het laadnetwerk op openbaar en privaat terrein verder uitgebreid, en ondersteunt de gemeente initiatieven van bewoners en bedrijven voor schone, duurzame mobiliteit. Ook wil Utrecht de voortrekkersrol op het gebied van autodelen verder uitbouwen.”
 
Daarnaast wil de gemeente dat in 2020 de binnenstad en in 2025 de hele stad emissieloos bevoorraad wordt. Utrecht sluit daarmee aan bij de Green Deal Zero Emission Stadsdistributie, getekend door Rijk, bedrijfsleven en gemeenten. Een nieuw thema in het actieplan is consumentenlogistiek: levering van goederen direct aan de consument. Door de opkomst van e-commerce neemt het aantal leveringen aan de consument toe, met meer ritten in woonstraten tot gevolg. De stimulans vanuit de gemeente heeft als functie de markt verder te ontwikkelen en bedrijven en bewoners bewust te maken van de mogelijkheden van schoon (elektrisch) vervoer. De ambities zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, om in 2020 een CO2-reductie van minstens dertig procent te hebben bereikt, om in 2030 klimaatneutrale stad te zijn en om verkeerslawaai te reduceren.

Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...