inloggen  |  aanmelden

Utrecht succesvol in apart inzamelen medicijnen en injectienaalden

Gepubliceerd op: 11 Oktober 2012

Het apart inleveren van oude medicijnen en injectienaalden is in de provincie Utrecht een groot succes gebleken. Uit onderzoek blijkt dat daardoor 88.000 kilo niet meer bij het restafval belandt. Utrecht werkt al meer dan 15 jaar op deze wijze en is daarin uniek.

 

Als sinds 1998 kunnen inwoners van de provincie Utrecht hun oude medicijnen apart en gratis inleveren bij de apotheek. Voor gebruikte injectienaalden is dit al sinds 1989 mogelijk. Hoewel men dit klein chemisch afval ook bij de gemeentelijke afvalaanbiedstations kwijt kan, blijkt uit recent evaluatieonderzoek dat 90% van de aanbieders kiest voor de apotheek. Sorteeranalyses laten zien dat in Utrecht momenteel 80% van de medicijnen en naalden apart wordt ingeleverd. De hoeveelheid is de afgelopen vijf jaar toegenomen van 66.000 naar 88.000 kilo. De Utrechtse gemeenten dragen alle kosten voor de inzamelingsregeling, waardoor deze gratis is voor zowel de apotheken als particulieren.

 

De kosten van de regeling zijn voor medicijnen vergelijkbaar met de gemiddelde kosten voor klein chemisch afval. Door de extra mogelijkheid om de medicijnen in te leveren bij apotheken is het serviceniveau echter hoger dan gemiddeld. Voor injectienaalden zijn de kosten veel hoger dan het gemiddelde voor KCA. Dat komt vooral omdat particulieren dure naaldenkokers krijgen om hun naalden in te leveren. Zonder kokers kunnen naalden gevaar opleveren. 

Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...