inloggen  |  aanmelden

Utrecht start met proef bodemenergie en bodemreiniging

Gepubliceerd op: 6 Februari 2012

De gemeente Utrecht is een proef gestart om te bepalen of warmte-koudeopslag een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van grondwaterverontreiniging. De proef maakt onderdeel uit van het project ‘biowasmachine’ dat zich richt op het biologisch afbreken van bodemverontreiniging.

 

Utrecht kent veel verontreinigd grondwater, vooral door de lokale chemische wasserijen van weleer. Project biowasmachine pakt deze verontreiniging aan door natuurlijke biologische afbraak te stimuleren, geholpen door een pomp die het water in de ondergrond constant in het rond draait. Utrecht gaat deze techniek nu combineren met warmte-koudeopslag (WKO). De afbraak zal naast de dynamiek van het stromende water, naar verwachting een handje geholpen worden door de verhoogde temperatuur van het energieopwekkingssysteem.

 

De gemeente gaat tijdens de proef – die duurt tot eind 2013 - regelmatig de kwaliteit van het grondwater in het gebied meten. Als blijkt dat WKO daadwerkelijk helpt om verontreinigingen op te ruimen, is Utrecht van plan om het systeem grootschalig in te zetten in gebieden met vervuild grondwater en daar twee vliegen in één klap mee te slaan: bodemreiniging en duurzame bodemenergie die tot CO2 reductie leidt. Tijdens de proef levert de installatie al energie één van de musea in het Museumkwartier.

De biowasmachine is in december 2011 gekozen als één van de beste gemeentelijke duurzaamheidsprojecten in Nederland.

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...