inloggen  |  aanmelden

Utrecht sluit centrum ook voor vervuilende personenauto’s

Gepubliceerd op: 5 November 2013

Utrecht sluit in 2015 de binnenstad af voor alle types dieselauto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Daarmee is het de eerste gemeente die deze maatregel ook voor personenauto’s aandurft.  Een aantal gemeenten weert wel (oude) vrachtwagens op diesel.
 

In 2014 gaat Utrecht van start met een verbod op vervuilende bestel- en vrachtwagens. Het jaar daarop geldt het verbod ook voor personenauto’s die op diesel rijden en meer dan 15 jaar oud zijn. Oudere personenauto's die op benzine rijden, mogen dan nog wel het centrum in, maar op termijn behoort een verbod op die categorie auto’s ook tot de mogelijkheden. Met de milieuzone voor vervuilende auto’s, hoopt de gemeente de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Dat is hard nodig, want daarmee is het slecht gesteld. Om de maatregel voor te bereiden, creëert Utrecht een denkbeeldige ring rondom het centrum. Binnen die ring mogen straks geen vervuilende auto's meer rijden. De gemeente gaat ook vastleggen welke auto's precies in de ongewenste milieuklassen vallen. Voor binnenstadbewoners die in een straks verboden auto rijden, komt er een regeling om hen te stimuleren een minder vervuilende auto te kopen. Wie toch met een 'verboden auto' in het centrum rijdt, loopt kans op een boete van 200 euro.

GroenLinks en D66 spreken van 'een historisch besluit' en 'een voorbeeld voor de rest van het land.' Volgens D66 veroorzaakt één oude dieselauto net zoveel luchtvervuiling als 25 benzineauto's.
 
Bron: ad.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...