inloggen  |  aanmelden

Utrecht gaat ondergronds afval persen met zonne-energie

Gepubliceerd op: 22 Mei 2013

Utrecht voert een test uit met ondergrondse afvalcontainers die het afval persen met behulp van zonne-energie. Daardoor kan het net zo veel afval kwijt als drie reguliere containers. Parallel aan de uitrol van ondergrondse afvalcontainers, gaat Utrecht deze mogelijk voorzien van zonnemodules.

De komende zeven jaar stapt Utrecht vrijwel geheel over van huis-aan-huis inzameling naar ondergrondse inzameling van huishoudelijk afval. Er zijn inmiddels al 2500 ondergrondse containers in gebruik. Binnen zeven jaar krijgen nog eens 60.000 Utrechtse huishoudens toegang tot deze moderne wijze van afvalinzameling. Tegelijkertijd onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om deze containers uit te voeren met zonnemodules. Deze maken het mogelijk om het afval te persen met behulp van zonne-energie. Op die manier wordt het afval tot een derde van het normale volume geperst, op een duurzame manier. Daardoor zullen op termijn minder containers nodig zijn.

De zonnemodules die deze persfunctie toevoegen, zijn eenvoudig op bestaande containers te bevestigen. Er hoeven dus geen nieuwe containers voor geplaatst te worden. Als de test de gewenste resultaten oplevert, overweegt Utrecht bij de uitrol van de ondergrondse afvalcontainers deze extra functie mee te nemen.

Bron: gemeente Utrecht

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...