inloggen  |  aanmelden

Utrecht en Amsterdam tweede en derde fietsstad van de wereld

Gepubliceerd op: 2 Augustus 2017

Utrecht en Amsterdam zijn uitgeroepen tot respectievelijk tweede en derde beste fietsstad van de Wereld. Dat blijkt uit de ‘Bicycle Friendly Cities Index 2017’ die het Deense adviesbureau Copenhagenize Design Co elke twee jaar publiceert. De Bicycle Friendly Cities Index bevat de 20 meest fietsvriendelijke steden ter wereld en heeft als doel om het wereldwijde fietsgebruik te stimuleren.

Utrecht en Amsterdam moeten in de index enkel Kopenhagen voor zich dulden als fietsvriendelijkere stad. Copenhagenize Design Co geeft aan dat de drie steden elkaar weinig ontlopen op het gebied van fietsvriendelijkheid, maar dat de Deense hoofdstad net wat beter scoort vanwege de innovaties en investeringen rondom fietsinfrastructuur en fietsfaciliteiten.
 
Utrecht op twee
De gemeente Utrecht streeft dit jaar de gemeente Amsterdam voorbij als fietsvriendelijke stad. Volgens de onderzoekers vormt Utrecht een positieve uitzondering op het conservatieve Nederlandse fietsbeleid. Het Deense adviesbureau wijst daarbij op projecten als de nieuwe Dafne Schippersbrug en de plannen om bij Utrecht Centraal Station 33.000 fietsparkeerplekken te creëren. Het feit dat Utrecht de langste ‘fietsstraat’ van Nederland heeft (6 km), draagt ook bij aan de tweede plek van Utrecht op de lijst.
 
Derde plek Amsterdam
Amsterdam haalde bij de verkiezing de laagste plaats tot nu toe, maar het beoordelend adviesbureau Copenhagenize heeft toch positieve woorden over voor de Nederlandse hoofdstad. In haar beoordeling noemt Copenhagenize Amsterdam “nog steeds de wereldwijde fietshoofdstad”. De daling van Amsterdam van de tweede naar de derde plaats is vooral een gevolg van een gebrek aan innovatie en investeringen. De stad heeft wel innovatieve fietsprojecten op de planning staan, maar deze moeten nog uitgevoerd worden. Ook de snelle toename van het aantal scooters in de stad (8000 in 2007, 35.000 in 2016) doet af aan de fietsvriendelijkheid van de stad.
 
Afwezigheid Eindhoven
Opvallend is de afwezigheid van Eindhoven; de lichtstad van Nederland behaalde vorige editie nog een vijfde plaats maar ontbreekt nu in de index. De reden die Copenhagenize geeft voor het niet opnemen van Eindhoven in de lijst is dat zij het opnemen van meer dan twee steden uit een klein land disproportioneel vinden. “We zouden dolgraag elke stad ter wereld rangschikken maar dan zou de lijst uitsluitend bestaan uit Nederlandse steden, vergezeld door enkele Deense en Duitse. Niet bepaald een goede weergave van de wereldwijde stand van zaken”, aldus de onderzoekers.
 
Bron: Consultancy.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...