inloggen  |  aanmelden

Utrecht bedient straatverlichting op afstand

Gepubliceerd op: 28 November 2011

De gemeente Utrecht pioniert met een proef waarbij men de straatverlichting op afstand bedient. De gemeente koppelt de mate van verlichting aan bijvoorbeeld het weer en verkeersdrukte. Door 'dynamisch’ te dimmen kan de gemeente op termijn 20 tot 25%
besparen op energiekosten. De pilot start op 1 december.

 

Straatverlichting, maar ook verkeersregelinstallaties en rioolgemalen, verbruiken veel elektriciteit en zorgen voor hoge kosten bij beheer en onderhoud. Het zogeheten IBOR-systeem (Integraal Beheer Openbare Ruimte) geeft gemeenten de mogelijkheid om deze kosten aanzienlijk terug te brengen. Het systeem kan de kostbare installaties namelijk op afstand slim en efficiënt besturen.

 

Utrecht is de eerste gemeente die het IBOR systeem gebruikt om dertig lantaarnpalen aan te sturen. De pilot zal vier maanden duren. Het systeem zet in op verlichting naar behoefte. Dus hoe minder verkeer, hoe minder licht. Hoe meer natuurlijk licht, hoe minder lantaarnlicht. Het systeem kan natuurlijk ook handmatig ingrijpen. Als er ’s nachts een ongeluk gebeurt op de weg, kan de beheerder de verlichting tijdelijk verhogen om het werk van de hulpdiensten te vergemakkelijken.  Niet alleen het stroomverbruik zal afnemen. Ook de onderhoudskosten dalen door het automatisch besturen. Het systeem maakt namelijk melding van lampen die het niet meer doen. De gemeente Utrecht werkt in deze pilot samen met partners Logica en Microsoft.

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...