Utrecht ambieert titel Europese fietsstad 2013

Gepubliceerd op: 29 April 2013

Utrecht dingt mee naar de titel Europese fietsstad 2013. Samen met 12 andere Europese steden doet de gemeente in mei mee aan de European Cycling Challenge. Daarbij wordt gemeten hoeveel kilometers fietsers in de deelnemende steden afleggen in die maand.

Utrecht probeert middels vele projecten en initiatieven bij te dragen aan het stimuleren van alternatieven voor het autoverkeer. Het bevorderen van fietsverkeer maakt daarvan een belangrijk onderdeel uit. Zo zorgt de gemeente voor goede fietsvoorzieningen om de stad aantrekkelijk te maken voor fietsers. De deelname aan de European Cycling Challenge is zowel bedoeld om meer stedelingen in het zadel te hijsen als om te meten hoeveel er nu daadwerkelijk wordt gefietst in de gemeente. De European Cycling Challenge wordt georganiseerd door de gemeente Bologna en de organisatie Endomundo, een online community voor sport- en fietsliefhebbers. In totaal doen 12 Europese steden mee, waaronder Bologna, Dublin, Rimini en Londen. Fietsers in de deelnemende steden kunnen in de maand mei via een app bijhouden hoeveel kilometers zij fietsen, hoelang ze fietsen en hoeveel calorieën ze daarbij verbruiken.  De fietsresultaten zijn te volgen via de website van Endomondo. De stad met de meest gefietste kilometers op de teller aan het eind van de maand wordt dé fietsstad van Europa.

De gemeente Utrecht maakt deelname extra aantrekkelijk door in mei wekelijks een aantal prijzen te verloten onder de personen die de meeste kilometers hebben gefietst. Ook houdt de gemeente tegelijkertijd een verhalenwedstrijd genaamd 'Mijn fietsverhaal'. Deelnemers kunnen leuke anekdotes en een foto over fietsen in de stad Utrecht daarbij online delen.

Bron: verkeerskunde.nl

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...