inloggen  |  aanmelden

Twente pakt samen met burgers overbelichting aan

Gepubliceerd op: 3 Februari 2012

Het buitengebied van Twente kan met veel minder lichtmasten af. Dat blijkt uit een onderzoek in tien Twenste gemeenten. Daarin staat dat het Twenste buitengebied 3000 tot 5000 lichtmasten te veel heeft. De gemeenten gaan samen met hun inwoners bepalen welke lichtmasten overbodig zijn en dus weg kunnen.

 

De gemeente Twenterand komt als eerste met een voorstel voor alternatieve verlichting, dat het voorlegt aan haar inwoners. Ook de andere negen gemeenten zijn van plan om op deze manier samen met de inwoners tot de juiste afwegingen te komen. Uiteindelijk doel is een forse besparing op licht en energie. Volgens het zojuist afgeronde onderzoek is dat dus heel goed mogelijk zonder op lichtkwaliteit in te leveren. Zelfs met een paar duizend lichtmasten minder, zou het buitengebied nog voldoende verlicht zijn. 

Het is uniek dat gemeenten gecoördineerd en op regionale schaal de openbare verlichting onder de loep nemen. Naast straatverlichting is ook gekeken naar de verlichting van sportvelden en
bedrijfsterreinen. Twente is overigens geen uitzondering in overbelichting. In algemene zin is de buitenverlichting de afgelopen jaren sterk toegenomen. 


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...