inloggen  |  aanmelden

Tijdig omschakelen naar chemievrij onkruidbeheer blijft van groot belang

Gepubliceerd op: 6 November 2017

De afgelopen weken laaide de discussie op over het langer toestaan van het gebruik van Glyfosaat in Europa. Europa worstelt al geruime tijd met de vraag of het wel veilig is om het gebruik van onkruidverdelger Roundup nog langer toe te staan, omdat verschillende onderzoeken elkaar tegen spreken. 

De verwachting is dat Europa deze maand onder voorwaarden kiest voor verlenging van enkele jaren voor de toelating van het middel in de landbouw. Deze Europese verlenging geldt dan enkel voor de landbouw en heeft dus geen invloed op het verbod op professioneel en particulier gebruik buiten de landbouw.
 
Omschakelen
Het blijft daarom belangrijk om de omschakeling te maken naar chemievrij onkruidbeheer. Beheerders van (openbaar) groen hebben nog tot 2020 de mogelijkheid om chemische middelen als uitvloeisel van de afgesloten Green Deal te gebruiken. RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, adviseert beheerders van (openbaar) groen echter om nu al aan de slag te gaan met alternatieven om zo ervaring op te doen. Op haar website presenteert RECRON ervaringen uit landelijke pilots en bijeenkomsten op het gebied van onkruidbestrijding.
 
Preventief beleid
Projectleider Arthur Helling: “Duidelijk is dat alternatieven zeker werken, maar wel afhankelijk zijn van lokale omstandigheden en persoonlijke voorkeuren en afwegingen. Duidelijk is ook dat effectief onkruidbeheer verder gaat dan alleen bestrijding. Preventief beleid zoals juiste aanplant, slimme verharding, goede bemesting en veel vegen kan al veel onkruidgroei tegen gaan. Daarom is het van groot belang om zelf nu al proefondervindelijk aan de slag te gaan op (delen van) uw terrein.”
 
Kennismiddagen
Om professionals te helpen bij de bestrijding van onkruid zonder het gebruik van chemische middelen organiseren meerdere organisaties samen een aantal bijeenkomsten in de vorm van werk-/kennisssessies. Deze bijeenkomsten vinden plaats op 16 en 30 november van 12.00 tot 16.00 uur en zijn bedoeld voor alle professionals die actief zijn in het beheer van onkruid. Meer informatie over deze bijeenkomsten en het online aanmeldformulier staan op de website van Stadswerk.

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...