The Guardian roemt fietsbeleid gemeente Groningen

Gepubliceerd op: 3 Augustus 2015

De Britse kwaliteitskrant The Guardian heeft uitgebreid aandacht besteed aan het fietsbeleid van de gemeente Groningen. De krant schrijft vol verwondering over de stad waar waar plannen zijn voor verkeerslichten met regensensoren en verwarmde fietspaden. “This might sound like science fiction to you, but in Groningen it will soon be everyday reality”, zo schrijft de krant.

De krant zou verwachten dat het gemeentebestuur tevreden is met de statistieken. “Maar er zitten alweer nieuwe plannen in de pijplijn om fietsen zelfs nog meer te stimuleren.” In het artikel komt onder meer wethouder Paul de Rook aan het woord. “De fiets is de nummer 1-manier van vervoer in het centrum van Groningen. Maar we moeten moeite doen om dat zo te houden, omdat ons inwonertal groeit en de publieke ruimte flink onder druk staat. We willen dat fietsen echt onderdeel wordt van de lokale trots.”

The Guardian ziet in verkeerscirculatieplan uit de jaren '70 de basis van het huidige geslaagde fietsbeleid. Dit destijds omstreden van oud-wethouder Max van den Berg plan perkte het autoverkeer in de stad fors in. “Onze visie was een kleurrijke en compacte stad.” Die levendigheid is gelukt. “Groningen trekt meer bezoekers dan eerder, zelfs van buiten de provincie en Duitsland. Ik woon zelf in het centrum en nu oogst ik wat ik ooit zaaide.”

Paul de Rook: “In de jaren '70 werd het plan gezien als een anti-auto maatregel, nu zien we het als een pro-fietsmatregel.” Volgens The Guardian is het beleid zo succesvol dat voetgangers regelmatig aangereden worden door fietsers en de overlast van geparkeerde fietsen tot klachten leidt. Het artikel stipt ook nog even het beleid aan om bussen in de nabije toekomst van de Grote Markt te weren. “Er is interessant genoeg nauwelijks debat over. Zelfs de winkeliers schijnen het een goed idee te vinden.”

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...