inloggen  |  aanmelden

SWOV waarschuwt voor smalle 80 km wegen

Gepubliceerd op: 15 Augustus 2013

Een groot deel van onze 80 km wegen is smaller dan de minimale wegbreedte van 7,50 meter, inclusief uitwijkmogelijkheden, zoals de richtlijnen voor wegontwerp aangeven. Nederlandse 80 km wegen behoren zelfs tot de smalste ter wereld. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een recent gepubliceerd rapport.

 

Met een gemiddelde rijstrookbreedte van 2,75 meter, behoren onze 80 km wegen tot de smalste ter wereld. Daarmee voldoet het overgrote deel van onze 80 km wegen niet aan de richtlijnen voor wegontwerp. Het maakt dat de veiligheid op deze wegen in het geding is. De SWOV stelt in voorzichtige bewoordingen dat ‘men zelfs zou kunnen beargumenteren dat dit onverantwoord is’. De stichting pleit ervoor een minimale rijstrookbreedte van 3,30 meter te hanteren voor deze wegen. Door automobilisten meer ruimte te bieden, kan de veiligheid verbeteren. Volgens onderzoekers van de SWOV is het in 40% van de gevallen goed mogelijk om de weg te verbreden.

 

In het rapport staat verder dat bij 80 km-wegen vaak geen rijstrookscheiding aanwezig is. Door zo'n fysieke scheiding, zoals een vangrail, neemt het aantal dodelijke ongevallen af met 80 procent en ongelukken met ernstig lichamelijk letsel met 50 procent. Het kan vooral het aantal frontale botsingen terugdringen.

 

Bron: nos.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...