inloggen  |  aanmelden

Studenten TU Delft maken Hollands rijtjeshuis tot energieneutrale woning met Derbigum WW en Derbisedum Pack.

Gepubliceerd op: 23 Juni 2014

Op donderdag 15 mei presenteerde het studententeam van de TU Delft Prêt-à-Loger: de tweede huid waarmee zij een Hollands rijtjeshuis energieneutraal en ruimer maakten. Met dit concept doen de studenten deze zomer mee aan de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen voor de duurzame bouw, in Versailles, Frankrijk. 

Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werken de studenten samen met vele partners. Derbigum sponsorde het project en leverde wortelwerende dakbedekking Derbigum® WW en voorgeteelde tegels Derbisedum® Pack voor het project.

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council opende de woning op de locatie van Groothuis Wonen (TBI Holdings) in Harbrinkhoek (Twente). Het Delftse studententeam heeft daar een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk nagebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren ‘60. Met het aanbrengen van een tweede huid laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.

Het concept heet Prêt-à-Loger, home with a skin. “Klaar om te bewonen” dus, omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen wanneer de tweede huid wordt aangebracht. De bewoners behouden de kwaliteit van een warm thuis, waar zij aan gehecht zijn, en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Hiervoor is aan de Noordkant een laag isolatie aangebracht en aan de Zuidkant een slimme kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en heel het jaar door energie levert. Deze constructie creëert de extra woonruimte. In de winter is het een tuinkamer waarin de bewoners nog kunnen genieten van het groen. In de zomer vouwt de constructie in zijn geheel open en wordt de ruimte weer onderdeel van de tuin.

Over Derbigum Nederland
De Belgische onderneming Derbigum, het moederbedrijf van Derbigum Nederland B.V.,  is gespecialiseerd in energiebesparende en -producerende dakbedekkingsmaterialen. De onderneming, gestart in 1932 als familiale kmo in de waterdichting van daken en platte oppervlakken, investeert vandaag fors in vernieuwende producten voor duurzaam bouwen en energiebeheer. De groep telt vier productie-eenheden – twee in België (Lot & Perwez), één in Duitsland (Haßfurt Beieren) en één in de Verenigde Staten (Kansas City) – en stelt wereldwijd 400 medewerkers tewerk. Meer dan twee derde van de productie is bestemd voor export. De geconsolideerde groepsomzet van Derbigum bedraagt 120,40 miljoen euro. Het logo en de baseline ‘Making Buildings Smart’ geven de missie van Derbigum duidelijk weer: innovatieve en duurzame oplossingen op maat ontwikkelen met als doel opdrachtgevers energiekosten te besparen, hernieuwbare energie te produceren, de duurzaamheid te verhogen en zodoende de ecologische voetafdruk van het gebouw te beperken.
 
Contactgegevens Derbigum
Derbigum
 
Silvia Van Boeckel
Marketing Coördinator
Bergensesteenweg 32
B – 1651 LOT
België
Tel +32 2 334 87 11
svb@derbigum.com
www.derbigum.com
Derbigum Nederland
 
Ben Sengers
Directeur Derbigum Nederland
Olof Palmestraat 18
NL – 2616 LR DELFT
Nederland
Tel + 31 622 66 08 98
ben.sengers@derbigum.com 
www.derbigum.nl

 

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...