inloggen  |  aanmelden

Studenten komen met duurzaam concept straatverlichting

Gepubliceerd op: 9 Juli 2013

De Light Challenge 2013 heeft weer een flink aantal nieuwe ideeën opgeleverd over het verduurzamen van de straatverlichting. Daarmee kunnen gemeenten naar verwachting miljoenen besparen op hun energierekening. De winnende concepten leveren besparingen op van 80 tot 90%.

 

De winnaar van de Light Challenge 2013, een landelijke wedstrijd waarin studenten samen met burgers duurzame vormen van straatverlichting ontwerpen, is het team van de gemeente Nijmegen. Het team, bestaande uit studenten van de TU Eindhoven, kwam met een verlichtingsconcept – Dare genaamd - dat gebruik maakt van bestaande, betrouwbare technologieën, maar die integreert in een totaal nieuwe toepassing. De Dare straatverlichting is uitgevoerd in een vernieuwend en modern design, wordt slim aangestuurd en volgt automatisch de beweging van de weggebruiker. Het energieverbruik is minimaal. In totaal kwamen er negen innovatieve concepten uit de landelijke wedstrijd. Met deze concepten kunnen gemeenten in de toekomst miljoenen besparen aan energie en onderhoud. Ze verbruiken slechts 10 tot 20% van de energie die gangbare straatverlichting nodig hebben. Naast duurzaamheid, woog ook het uiterlijk van de verlichting voor een belangrijk deel mee in de beoordeling. Het moesten vooral ook mooie concepten worden, die omwonenden graag zullen omarmen.


Naast het winnende concept waren er inzendingen van studententeams uit Groningen, Assen, Hardenberg, Almelo, Nijmegen, Venray, Rotterdam, Almere en Heerenveen. De grootste uitdaging is nu om de bedachte ideeën op de markt en in het straatbeeld van Nederland te krijgen.


Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...