inloggen  |  aanmelden

Stedendriehoek brengt lokaal rij-gedrag in kaart

Gepubliceerd op: 4 September 2012

De Regio Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) gaat lokale rij-trends in kaart brengen om daardoor het verkeersbeleid meer te kunnen richten op specifieke doelgroepen. Het is de eerste regio die de zogenaamde 'desaggregatie'-techniek op lokaal niveau gebruikt voor een verkeersprognosemodel.

 

Landelijke en regionale verkeersprognosemodellen maken vaak al gebruik van desaggregatie, ofwel het opsplitsen van mobiliteitsgedrag in doelgroepen. Het is voor het eerst dat gemeenten dit ook op lokaal niveau doen. De drie steden van de Regio Stedendriehoek hebben hiertoe besloten om bij het verkeersbeleid beter rekening te kunnen houden met het gedrag en de behoeften van verschillende groepen in een steeds complexer wordende samenleving. Ouderen reizen immers anders dan jongeren, de prijs van mobiliteit wordt door jongeren en veelverdieners anders ervaren dan door minderverdieners en er het Nieuwe Werken heeft andere verkeersbewegingen tot gevolg. Hoe die ontwikkelingen doorwerken in de Regio Stedendriehoek en wat dat voor consequenties heeft voor de lokale infrastructuur, moet naar voren komen uit de inzet van de desaggregatie-techniek.

 

Met deze doelgroepenbenadering hopen de gemeenten efficiënter en flexibeler te kunnen inspelen op lokale ontwikkelingen. Het verkeersmodel dat eruit zal rollen, wordt een co-productie tussen de Regio Stedendriehoek en Goudappel Coffeng. De eerste resultaten worden begin 2013 verwacht.

 

Bron: verkeerskunde.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...