inloggen  |  aanmelden

Steden raken miljoenen kwijt aan essentaksterfte

Gepubliceerd op: 16 Augustus 2017

Nederlandse steden moeten de komende jaren miljoenen vrijmaken voor het vervangen van zieke essen. Essentaksterfte zal naar verwachting minimaal 70% van alle essen in Nederland aantasten. Momenteel heeft alleen Utrecht vergevorderde plannen om de problemen op te lossen die de aantasting van de populaire stadsbomen met zich mee zal brengen.

Essentaksterfte wordt veroorzaakt door de Aziatische schimmel ‘vals essenvlieskelkje’. De schimmel kan niet bestreden worden en zorgt ervoor dat takken en later de stam kunnen afbreken. In straten en parken kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Een extra complicerende factor is het feit dat bomen in de stad lastiger te vervangen zijn.
 
Utrecht
Utrecht heeft vijf miljoen gereserveerd om de komende vijf jaar alle 24.000 essen te controleren op de schimmel. De stad houdt echter rekening met een scenario waarin er 20 miljoen euro nodig is voor de komende 20 jaar. De gemeenteraad wordt dit jaar geïnformeerd over de ernst van de ziekte.
 
Amsterdam
De Amsterdamse Stadsecoloog Hans Kaljee geeft aan dat de 18.000 essen in de binnenstad van de hoofdstad nog weinig last hebben van de ziekte. Met de essen in het Amsterdamse bos is het volgens hem echter ‘dramatisch gesteld’. Kaljee gaat ervan uit dat minimaal de helft van de bomen in het bos ziek wordt en dat er honderdduizenden euro’s nodig zullen zijn voor onderzoek en vervanging van de zieke bomen.
 
Rotterdam
Mede vanwege de essentaksterfte vervangt de gemeente Rotterdam dit jaar 150 essen. Deze operatie kost de gemeente circa duizend tot 1.500 euro per boom. Een woordvoerder geeft aan dat nog niet duidelijk is over welke periode zij geld moeten reserveren om de zieke bomen te onderzoeken en vervangen; “Het is nog onbekend hoe de ziekte zich verder gaat ontwikkelen”. In Rotterdam staan ruim 16.000 essen.
 
Den Haag
Ook in Den Haag is nog geen zicht op de exacte omvang en uitwerking van de schimmelziekte. De Hofstad heeft vooralsnog geen enkele van de 7.500 essen verwijderd en een woordvoerder kan zeggen wat de Hofstad denkt te gaan uitgeven aan de problemen rondom essentaksterfte.
 
Vatbaarheid
Bomenexperts geven aan dat het effect van de schimmel nog jaren door zal werken. Europese schattingen van overlevingspercentages variëren tussen 2 en 30 procent. Inmiddels is ruim 80 procent van de essen van Staatsbosbeheer in meer of mindere mate besmet met de Aziatische schimmel. Staatsbosbeheer verwacht tussen de 10 tot 20 miljoen euro kwijt te zijn aan de ziekte. Met ruim 2,5 miljoen essen in beheer zijn gemeenten de op een na grootste esseneigenaar. Het is niet zeker dat steden en dorpen even hard geraakt worden als bosbeheerder. Bossen bevatten vaak de Hollandse es, gemeenten planten meer uitheemse soorten. Deze lijken minder vatbaar voor schimmel, al durven experts dit niet met zekerheid te zeggen.
 
Bron: Volkskrant.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...