inloggen  |  aanmelden

Steden in strijd tegen oververhitting en wateroverlast

Gepubliceerd op: 6 Augustus 2013

Hoe Rotterdam en Arnhem omgaan met de typisch stedelijke problemen van hitte en wateroverlast, wordt in beeld gebracht in een nieuwe aflevering van het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. Vooral geveltuinen, groene daken en waterpleinen komen in beeld.

Steden worden warmer, maar ook natter. Stenen en asfalt houden warmte langer vast waardoor steden in de zomer vaak hitte-eilanden worden. En als er eens een hoosbui valt, staan straten binnen een mum van tijd blank. Hoe steden vandaag de dag omgaan met de gevolgen van klimaatverandering, staat centraal in de aflevering ‘Voor een beter stadsklimaat’ van Kennis voor Klimaat TV. Rotterdam en Arnhem worden erin aangehaald als goede voorbeelden. Hier dragen gemeenten innovatieve oplossingen aan en buigt men problemen om in voordelen.  Bijvoorbeeld door water op te vangen in waterspeelplaatsen, door hitte af te wenden op groene daken en in geveltuinen. Ze geven zelf het goede voorbeeld en zetten ook burgers aan om er mee aan de slag te gaan. Samen maken ze de steden mooier, beter en klimaatbestendig. Zo is het dak van het gemeentehuis van Arnhem bedekt met groen. Het werkt verkoelend en vangt tegelijkertijd water op. Net als het Waterplein in Rotterdam, dat momenteel in aanbouw is. Deze oplossingen zijn zowel innovatief als doeltreffend en vormen een welkome aanvulling op ‘ouderwetse’ maatregelen als het planten van groen en bomen. Voor dat laatste is in dichtbebouwde steden immers niet altijd voldoende ruimte.

Stedelijke gebieden nemen door hun bebouwde, stenige oppervlak veel warmte op en raken die ’s nachts moeilijk kwijt. Tijdens windstille nachten kan het temperatuurverschil tussen verstedelijkt en landelijk gebied oplopen tot 8 graden Celsius. Slimme oplossingen voor deze problematiek staan centraal in het programma, dat is te bekijken op youtube.com/climatenl.

Bron: infrasite.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...