inloggen  |  aanmelden

Steden breiden wifi netwerk in openbare ruimte uit

Gepubliceerd op: 15 Juli 2013

Grote steden breiden langzaam maar zeker het aantal locaties uit waar ze bewoners, bedrijven en bezoekers gratis internet bieden in de openbare ruimte. Zo voegt Utrecht drie pleinen toe en gaat ook Den Haag verder met de uitrol.

 

Vanaf volgende week zijn in Utrecht ook de Neude, Vredenburg, het Stadhuisplein en het Domplein voorzien van WiFi. Op deze plekken kan het publiek gratis inloggen op het draadloze netwerk. Men komt dan automatisch terecht bij de pagina ‘Bezoek Utrecht’ waar alle informatie is te vinden over evenementen en bezienswaardigheden in Utrecht. De gemeente grijpt dit feestelijke jaar aan – met het Jeugd Olympisch Festival en ‘300 Jaar Vrede van Utrecht – om bezoekers op smartphones en tablets op het internet te informeren over de festiviteiten en hen wegwijs te maken in de stad. De gemeente gaat aan het eind van het jaar bekijken wat de resultaten zijn van deze proef.

Ook in de gemeente Den Haag wordt druk geëxperimenteerd met WiFi in de openbare ruimte. Zo is nu op Het Plein door iedereen gratis in te loggen op het internet, tot voor kort kon dat alleen in horeca-gelegenheden, veelal met een wachtwoord. De gemeente, de horeca en het Mauritishuis hebben dit samen mogelijk gemaakt. Centrale investeerder in deze recente WiFi-projecten is WiFives uit Utrecht. Het bedrijf zoekt daarbij partners die de financiën helpen dragen. WiFives is met diverse gemeenten in gesprek over mogelijke verdienmodellen.

 

WiFives hoopt dat telecombedrijven capaciteit gaan huren om overbelasting van het netwerk tegen te gaan. Dat zou betekenen dat abonnees op deze openbare locaties automatisch overschakelen op WiFi. Daarmee is in Scheveningen al geëxperimenteerd door T-Mobile. Dit bedrijf legt nu een eigen netwerk aan om overbelasting in drukke centra te voorkomen.

 

Bron: emerce.nl


Een greep uit ons leveranciersregister
TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...