inloggen  |  aanmelden

Stankgrens is zo streng nog niet

Gepubliceerd op: 12 Oktober 2011

De landelijke normen voor stank zijn best rekbaar. Zo kunnen agrarische gemeenten binnen bepaalde grenzen afwijken van de landelijke eisen. Bijvoorbeeld als die stankgrens economische groei in de weg staat.  

Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma van van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer als reactie op vragen van de Partij voor de Dieren. Atsma zegt daarin dat de landelijke ‘Wet geurhinder en veehouderij’ gemeenten de mogelijkheid biedt om lokale invulling te geven aan het beleid. De landelijke normen voor stank zijn veel agrarische gemeenten een doorn in het oog. Op grond van de stankgrens kunnen ze melkveehouderijen soms geen vergunning tot uitbreiding geven.  Nu blijkt dat ze daar in sommige gevallen toch van af kunnen wijken.

Binnen bepaalde grenzen, dat wel. Bij twijfel zal een bestuursrechter uiteindelijk beslissen of een ruimere verordening aan de landelijke eisen voldoet. De vragen de Partij voor de Dieren  kwamen na het bericht dat Kaag en Braassem wil afwijken van de regels om een melkveehouderijen meer ruimte te geven voor uitbreiding. De vragenstellers waren van mening dat de betreffende gemeente met deze afwijking de belangen van omwonenden schaadt. Staatssecretaris Atsma gaf aan dat de omwonenden wel beroep kunnen aantekenen tegen de wijziging van het bestemmingsplan.

 

Bron: Gemeente.nu


Een greep uit ons leveranciersregisterTBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...