inloggen  |  aanmelden

Stadsverkeer schoner en sneller door verkeerssysteem trucks

Gepubliceerd op: 27 Juni 2012

Door trucks voorrang te geven bij verkeerslichten, kan het verkeer beter doorstromen, maar kunnen ook het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot belangrijk worden teruggedrongen. Dat is één van de conclusies uit een proef met het intelligente verkeerssysteem Freilot, ontwikkeld in Helmond.

 

De proef bracht aan het licht dat trucks 13% minder brandstof verbruiken en 13% minder CO2 uitstoten als ze gebruik maken van het op de Automotive Campus van Helmond ontwikkelde verkeerssysteem Freilot. Freilot is een communicatiesysteem tussen trucks en verkeerslichtsystemen via de smartphones van de vrachtwagenchauffeurs. Het systeem kan de verkeerslichten zodanig beïnvloeden dat ze eerder op groen gaan als vrachtwagens naderen, zodat deze niet onnodig hoeven af te remmen en opnieuw op te trekken. Het systeem is de afgelopen twee jaar getest bij een vervoersbedrijf en de brandweer in Helmond. De brandweer kreeg daarbij absolute voorrang door het Freilot systeem.

 

Voor de gemeente Helmond zijn de resultaten van het onderzoek voldoende reden om door te gaan met het project. Ook hoopt de gemeente het systeem verder uit te kunnen rollen over andere gemeentes. Het Freilot systeem is ontwikkeld in Helmond vanuit een Europees project dat toe doel heeft om het energieverbruik en de CO2 uitstoot van vrachtverkeer in stedelijke gebieden te verminderen. Aan het Europese project deden naast Helmond ook de steden Lyon (Frankrijk), Bilbao (Spanje) en Krakow (Polen) mee.

 

Bron: Eindhovens Dagblad / logistiek.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...