inloggen  |  aanmelden

Speelaward zet aan tot creatieve inrichting openbare ruimte

Gepubliceerd op: 5 Juni 2012

De eerste Jantje Beton SpeelAward is deze week uitgereikt aan ontwerper Aafje Meijer van Studio Pret uit Amsterdam. Zij ontwikkelde een creatief wijkinrichtingsplan waarin kinderen meedachten en straks ook veel speelruimte krijgen. De naam van het winnende plan is ‘doe het lekkâh zelluf’.

 

Jantje Beton zette vorig jaar de SpeelAward uit. Opdracht was om een kindvriendelijk inrichtingsplan te ontwikkelen voor de openbare ruimte in de Haagse wijk Regentessekwartier. In totaal stuurden 102 ontwerpers en ontwerpteams  een plan in. Het winnende plan voor kindvriendelijke inrichting onderscheidt zich vanwege het feit dat de doelgroep - kinderen - participeerden in het ontwerpproces. Het centraal stellen van de eindgebruiker is een centraal thema in de hedendaagse architectuur, maar kinderen betrekken bij plannen is toch nog iets vrij unieks. En zeker op de manier waarop  Aafje Meijer dat aanpakte; middels het internet en sociale media. Het resultaat van deze aanpak is in dit geval een inrichtingsplan waarin de openbare ruimte aanzet tot spelen en interactief gebruik. De jury looft in het winnende plan dan ook vooral het proces van totstandkoming.

 

De gemeente Den Haag heeft aangegeven het winnende ontwerp daadwerkelijk uit te willen voeren. Dat is dan ook meteen de achterliggende gedachte van de Jantje Beton SpeelAward. Daarmee wil de organisatie gemeenten wijzen op de mogelijkheden van kindvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. De creatieve plannen die uit de prijsvraag naar voren kwamen, kunnen voor gemeenten dienen als inspiratie. Deze zijn ook terug te vinden op de site van Jantje Beton: www.jantjebeton.nl/speelaward.

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...