inloggen  |  aanmelden

Speciale opleiding voor steden om in te spelen op klimaatverandering

Gepubliceerd op: 8 Mei 2017

Klimaatverandering zal in vooral steden de inwoners veel overlast gaan geven, door bijvoorbeeld overstromingen, maar ook extreme droogte en hitte. Daarom moeten steden zich beter voorbereiden op de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. Om die reden richten Rotterdam en C40 de zogenoemde Climate Adaptation Academy op. De academie voorziet internationale steden van trainingen en technische ondersteuning op het gebied van het aanpassen (adaptatie) aan klimaatverandering. 

In steden leven veel mensen op een relatief klein oppervlak én ze leveren een belangrijke bijdrage aan de economie. Het is dan ook van groot belang dat steden zich aanpassen aan het klimaat en weerbaar zijn voor de gevolgen van klimaatveranderingen. Burgemeester Aboutaleb: "Er wonen 640 miljoen mensen in de C40 steden. Feit is dat zeventig procent van deze steden op dit moment te maken heeft met overstromingen, of juist met extreme droogte en hitte. In de toekomst verwachten vrijwel alle steden hier last van te ondervinden. Dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid, leefbaarheid en economie en vraagt dus om directe maatregelen om steden en hun inwoners tijdig te beschermen. Samenwerking is hierbij belangrijk.”

Omgaan met klimaatverandering
De Climate Adaptation Academy is opgericht om te leren hoe je kunt omgaan met klimaatverandering. Door middel van master classes en gerichte lespakketten leren steden hoe ze de klimaatrisico’s in kaart kunnen brengen en hoe ze een strategie kunnen ontwikkelen om zo de slimste maatregelen te kunnen nemen. Naar verwachting zullen ca. 60 megasteden deelnemen aan de Academy. Van 1 t/m 3 mei 2017 ontvangt de Climate Adaptation Academy in Rotterdam een eerste delegatie uit Dubai.

Veel expertise met watermanagement
Rotterdam is één van 's werelds meest innovatieve steden op het gebied van adaptatie en waterveiligheid. Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid): “Rotterdam heeft als Delta stad veel expertise opgebouwd op het gebied van watermanagement. We hebben leren leven, bouwen en ontwikkelen mét het water. Onze kennis en innovaties bieden het Rotterdams bedrijfsleven veel kansen, ook internationaal gezien.” Later dit jaar wordt ook het Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) in Nederland opgericht. Beide organisaties zullen elkaar versterken waardoor Nederland zich nog meer op de kaart zal zetten op het gebied van klimaatadaptatie.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...