inloggen  |  aanmelden

Soest voert enquête uit over extra vuilcontainer PDM-bak

Gepubliceerd op: 19 Januari 2017

Afgelopen zomer startte de gemeente Soest in de wijk Overhees met een proef om plastic, drankverpakkingen en metaal gescheiden in te zamelen. Daartoe deelde de gemeente extra vuilcontainers uit: de PMD-bak. Onderdeel van de proef is een enquête bij bewoners van de proefwijk, die tot en met deze week wordt uitgevoerd. Soest betrekt de uitkomsten van deze enquête bij de evaluatie van de proef met de extra vuilniscontainer.

Onderdeel van de proef in Overhees is dat het restafval nog maar eens in de maand wordt opgehaald. Volgens sommige bewoners is dit een goede stok achter de deur. “Het maakt je toch bewuster” zegt Pauline Kaandorp, die in proefwijk Overhees woont. “Laatst belandde er per ongeluk een leeg vlapak in de groene bak. Dat heb ik er toch maar even uitgevist en in de PMD-bak gegooid. Als vaker restafval opgehaald zou worden, zou ik dat misschien niet doen. Nu moet je wel. Dus ja, die stok achter de deur mag best.”

Kwestie van wennen
Zoveel afval scheiden vraagt wel om een handige logistiek in huis – want waar laat je het oude papier, de batterijen, je groenteafval, de lege flessen en nu ook nog de lege drankverpakkingen, blikjes en plastic? Volgens Kaandorp is dit een kwestie van wennen. “Het is net als met de afschaffing van de gratis plastic tasjes. Dat was in het begin lastig, maar nu weet je niet beter en neem je gewoon zelf een tas mee.”

Extra container
Niet iedereen is enthousiast over de proef met de PMD-bak. De extra container is voor een aantal inwoners van Overhees een blok aan het been. Buurtbewoner Frank Witkamp: “Wij kunnen onze containers gelukkig nog steeds achter het huis kwijt, waar we ze altijd neerzetten. Veel mensen kunnen dat niet en die kijken steeds tegen een hele rij bakken naast hun voordeur aan.”

Stinken
Dat is niet alleen geen prettig gezicht, aldus Witkamp. “Die groene restafvalcontainers kunnen in de zomer ook nog eens flink stinken. Het probleem zit ‘m in de frequentie waarin het restafval wordt opgehaald. De bak zit op een gegeven moment overvol, soms nog ruim voordat de vuilniswagen langs komt. De RMN geeft dan aan dat je maar even zelf heen en weer moet naar het afvalbrengstation. Dat wil ik best doen hoor, maar dat is volgens mij toch wel een beetje het paard achter de wagen spannen,’ vindt Witkamp.

Evaluatie
De proef met de PDM-bak gaat door totdat de gemeente Soest een goed beeld heeft van de ervaringen van de inwoners en de effecten van de extra container. Tot die tijd blijft de proef van kracht en brengt de gemeente ervaringen met de PDM-bak in kaart. Landelijk voert afvalinzamelingsbedrijf Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) de proef met de PMD-bak uit binnen de gemeenten Soest, Baarn, IJsselstein en Zeist.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...