inloggen  |  aanmelden

Smart mobility: test met ruim 60 slimme verkeerslichten in regio Schiphol

Gepubliceerd op: 7 Juni 2017

De provincie Noord-Holland experimenteert voor het eerst via een operationele test met een (hoog)geautomatiseerde bus die rijdt tussen het overige verkeer. De busbaan tussen Schiphol en Haarlem vormt het testtraject voor de proef op het gebied van smart mobility. 

In Nederland geeft de overheid ruim baan aan experimenten met smart mobility. Harm Jan Mostert, Provincie Noord-Holland: “De busbaan is één van de langste vrijliggende busbanen van Europa. Voor deze proef heeft de provincie 19 verkeerslichten uitgerust met de nieuwste communicatietechnieken. Hiermee wordt de bus een paar 100 m voor een verkeerslicht herkend.”
 
Voordelen
Het toepassen van de verkeerslichten met de communicatietechnieken heeft volgens Mostert verschillende voordelen: “Het verkeerslicht geeft de bus direct prioriteit. De bus ontvangt ruim voor het bereiken van het verkeerslicht een melding wanneer het licht groen wordt en past haar snelheid hier automatisch op aan. Dit verbetert de veiligheid en het comfort en het brengt de brandstofkosten omlaag.”
 
Andere voertuigen
De slimme verkeerslichten is niet alleen voordelig voor (lijn)bussen. “Ook voor vrachtwagens kun je dit toepassen”, zegt Mostert. “Andere marktpartijen kunnen hun voertuigen of toepassingen ook testen in het gebied rond de luchthaven. Voor het beter benutten van de infrastructuur gaat de provincie Noord-Holland hier nog eens 48 bestaande verkeerslichten omvormen tot een nieuwe generatie intelligente verkeerslichten.”
 
Smart mobility bij Rijkswaterstaat
Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, zet Rijkswaterstaat kennis, relaties, data, ervaring en landelijk wegennet in om smart mobility verder te brengen. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat men met smart mobility veiliger, vlotter en comfortabeler van A naar B kan reizen, met minder belasting voor het milieu. 
 
Bron: Rijkswaterstaat

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...