inloggen  |  aanmelden

Sloop Steiger 113 uniek project voor Almere en daarbuiten

Gepubliceerd op: 15 Februari 2016

Ze zijn er klaar voor: Antea Group, de GBN (voorheen Grondbank Nederland) en de Gemeente Almere. Rond mei 2016 starten zij met de sloop van Steiger 113 in Almere. Een voormalige drukkerij en loods die volledig wordt afgebroken. Volgens Renate Huismans, werkvoorbereider GBN, wordt er niet lukraak gesloopt: “Voor 85 procent van het materiaal dat vrij komt, is een nieuwe bestemming gevonden”.

Waar normaal gesproken ongeveer tien materiaalstromen per project worden bepaald, is Huismans verder gaan kijken. Uiteindelijk zijn er 76 verschillende materiaalstromen opgesteld. Vervolgens is Huismans gaan bekijken of de materialen een nieuwe bestemming in de regio kunnen krijgen.
 
Circulaire sloop
En met succes. De Kringloopfabriek Almere neemt 45 verschillende materiaalstromen over. Dit zijn materialen als deuren en lichtschakelaars. Al het dakleer gaat naar Roof2Roof en drie materiaalstromen worden direct duurzaam hergebruikt in een nog nieuw te bouwen pand op de locatie van Steiger 113. Hierdoor ontstaat een circulaire sloop waarin grondstoffen maximaal worden hergebruikt en er zo min mogelijk uit de natuur wordt gehaald.
 
Bouwteam
Een ander innovatief aspect aan het project Steiger 113 is de vorming van een bouwteam. Rogier Peereboom, werkvoorbereider voor sloper Maton de Rooy BV, vertelt dat het werken op deze manier nog niet veel voorkomt, maar zeker toekomst heeft. “Het ontzorgt onze opdrachtgever en het project wordt al in het voortraject geoptimaliseerd. Hierdoor kan de uitvoeringsfase probleemloos verlopen,” aldus Peereboom.
 
Samenwerking
“Op de locatie van Steiger 113 komt het nieuwe upcycle centre van Almere”, vertelt Henk Verschuuren. Verschuuren is vanuit Antea de projectleider voor Steiger 113 en heeft op het gebied van stadsreiniging en vastgoed een langdurige relatie met de gemeente Almere.
De samenwerking tussen alle partijen verloopt goed. Volgens Huismans is dit dan ook de reden waarom het project in de voorbereiding al een succes is.
 
Upcycling
Dat de samenwerking meer dan goed verloopt, beaamt ook Hans Michgelsen, hoofd toezicht bij de gemeente Almere. Hij is enthousiast over het project. “Het slopen van gebouwen is op zichzelf al iets nieuws voor onze jonge gemeente. Wij bouwen vooral nieuw. Toen GBN hun plan presenteerde was ik echt verbaasd, ik wist niet dat ze dit kunnen. Waar de gemeente Almere ooit met een recycling perron begon, gaat het nu nog een stap verder. De materialen die vrijkomen bij de sloop en anders worden vernietigd, worden nu elders hergebruikt en  hierdoor ontstaat upcycling en dat is mooi” aldus Michgelsen.
 
HISER
GBN heeft dit project ook aangemeld als case study voor het Europese onderzoeks- en innovatieproject HISER (onderdeel van Horizon 2020). Het doel van Project HISER is het ontwikkelen en demonsteren van diverse totaaloplossingen voor het terugwinnen van grondstoffen uit de steeds complexere bouwwerken tijdens de sloop. Door heel Europa heen worden vijf casestudies bestudeerd. Perceel Steiger 113 in Almere zal één van deze vijf worden.  
 

Een greep uit ons leveranciersregisterTBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...