inloggen  |  aanmelden

Slimme lantaarnpalen voor Aa en Hunze

Gepubliceerd op: 4 Januari 2019

Een wereldwijde primeur voor de gemeente Aa en Hunze. Het is de eerste gemeente die zelf slimme lantaarnpalen heeft ontwikkeld.

 

Vol trots toonde wethouder Henk Heijerman donderdag de slimme lantaarnpaal in het gemeentehuis in Gieten. In de lantaarnpalen is een kastje bevestigd dat aangesloten is op het zogenaamde ‘Internet of Things’. Deze kastjes ‘melden’ zich iedere dag bij het systeem van de gemeente. Wanneer een kastje zich niet meldt, is duidelijk dat de lantaarnpaal niet werkt.
 
Een stuk efficiënter dan de huidige werkwijze, vertelt Heijerman. ,,Nu moeten bewoners het bij de gemeente melden als een lantaarnpaal het niet doet. Dat hoeft dus niet meer, omdat wij het zelf al in ons systeem kunnen zien.” Twee jaar lang heeft de gemeente een proef gedaan met de slimme lantaarnpalen. In Gieten en omgeving werden 45 lantaarnpalen geplaatst. Deze proef is goed verlopen en daarom worden de palen nu definitief ingevoerd.
 
Er zijn wereldwijd al wel meer gemeenten waar slimme lantaarnpalen staan, maar deze maken gebruik van bestaande software. ,,Wij hebben de kastjes als eerste gemeente zelf ontwikkeld in samenwerking met een bedrijf uit Groningen. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer we het via bijvoorbeeld Philips hadden laten doen”, legt Alex Koning van openbare werken van Aa en Hunze uit.
 
Het is de bedoeling dat in de toekomst nog meer slimme lantaarnpalen geplaatst worden in de gemeente. Hoeveel er nog bij komen is nog niet bekend.
 
Bron: Dagblad van het Noorden

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...