inloggen  |  aanmelden

Slim verkeerslicht voor fietsers in Den Bosch

Gepubliceerd op: 14 November 2017

Fietsers op de kruising Brabantlaan-Gestelseweg in ’s-Hertogenbosch krijgen voortaan sneller en langer groen licht. Sinds woensdag 8 november signaleert een slim verkeerslicht naderende fietsers en reageert daarop met aangepaste, langere groentijden zodat fietsers niet hoeven te stoppen.

Gedeputeerde van de provincie Christophe van der Maat en wethouder Jos van Son van de gemeente ’s-Hertogenbosch maakten woensdag 8 november als eerste gebruik van het nieuwe slimme verkeerslicht. In totaal worden komend jaar 10 slimme verkeerslichten geplaatst in ‘s-Hertogenbosch. 
 
‘Alternatief voor auto’
“Met dit soort nieuwe technieken maken we het nog aantrekkelijker om de fiets te pakken”, aldus Van der Maat. “Tel daar bijvoorbeeld de aanleg van een snelfietsroute en goede fietsenstallingen bij op en de fiets wordt zo een steeds sneller, goedkoper en gezonder alternatief voor de auto.”

Communiceren met verkeerslicht
Om ervoor te zorgen dat het slimme verkeerslicht sneller en eventueel langer groen licht geeft, kunnen fietsers de gratis app Schwung installeren. Via deze app detecteert het verkeerslicht dat er een fietser aankomt zonder dat de fietser hiervoor de telefoon uit zijn zak of tas hoeft te halen. Wanneer er meerdere fietsers een kruising naderen, zorgt het verkeerslicht voor een zo efficiënt mogelijke doorstroming voor de fietsers.
 
‘Inzicht doorstroming’
Men kan met de app ook informatie inzien over de doorstroming bij de kruispunten voor fietsers. Het gebruik van de Schwung-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker, maar wordt puur gebruikt als detectiemiddel.
 
Fietsstad ’s-Hertogenbosch
’s-Hertogenbosch plaatste eerder al een dynamisch verkeersbord dat fietsers de snelste route naar het station aangeeft. Wethouder Jos van Son: “We hebben als bekroonde Fietsstad van Nederland een reputatie hoog te houden. Het is lekker fietsen door de stad, al kan het op bepaalde routes altijd beter. Het past dan ook in de gemeentelijke ambitie om nieuwe technieken die een bijdrage aan het fietsplezier kunnen leveren te omarmen. Intelligente verkeerslichten zijn een voorbeeld van zo’n nieuwe techniek.”
 
Intelligente verkeersregelinstallaties
Met een app als Schwung zijn fietser en verkeerslicht ‘connected’ en kan er wederzijds informatie worden uitgewisseld. Komend jaar komen er in ’s-Hertogenbosch 34 van deze slimme verkeerslichten, zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Deze iVRI’s zijn in staat om naderend verkeer te herkennen en verkeersstromen te optimaliseren. Bepaalde soorten verkeer -fietsers maar bijvoorbeeld ook zwaar vrachtverkeer- krijgen daarmee sneller of langer groen licht, of voorrang.

Testen met verschillende systemen
In Tilburg werd onlangs ook een slim verkeerslicht in gebruik genomen dat groentijden voor fietsers aanpast met de app CrossCycle. “Brabant wil samen met verschillende aanbieders verschillende systemen testen om uiteindelijk één systeem te ontwikkelen dat het beste werkt en wat we breed in kunnen zetten in meerdere steden,” aldus Van der Maat. Zowel de installatie in ’s-Hertogenbosch als die in Tilburg zullen medio november ook werken met het Brabantse fiets stimuleringsprogramma en de app B-riders.

Smart mobility
De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic, een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve verkeerstoepassingen. Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smart mobility programma´s wil de provincie Noord-Brabant de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid verbeteren. Hiermee maakt de provincie zich klaar voor de toekomst zodat reizigers door het gebruik van data en slimme technieken, beter geïnformeerd, sneller en veiliger hun reis door de stad kunnen afleggen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...